Petergruppens første offer

Christian Hansen DammDet første offer for Petergruppen, der var hovedkraften i den tyske terror under besættelsen, var ikke digterpræsten Kaj Munk, men den langt mindre kendte journalist og forfatter Christian Hansen Damm (i midten på billedet). Og selv om Damm overlevede attentatet i sin lejlighed 30. december 1943 lidt efter kl. 18, kan man alligevel roligt bruge ordet ‘offer’.
Han havde svære helbredsmæssige eftervirkninger og døde i 1955 som kun 55-årig, fremgår det af forfatteren Henning N. Larsens bog Modstanden (Nyt Nordisk Forlag, 2011).
Ved attentatet, der foregik i Damms lejlighed på Dosseringen 14 i København, fik han et skud gennem tindingen. Skudlæsionen strakte sig gennem begge øjenhuler. Højre øje blev knust og måtte fjernes, men han bevarede dog synet på venstre. Kuglen kunne ikke fjernes; den blev siddende i hovedet.
I de sidste år af sit liv, måtte Damm opgive at arbejde som journalist, fordi hans hørelse var så svækket, at han ikke kunne tale i telefon eller tage referater fra møder.

Hustru og barn så på
Ved drabsforsøget dukkede de fem SS-folk op neden for Damms lejlighed på Dosseringen 14 i København, efter at opgangen var blevet peget ud for dem af en stikker. Stikkeren havde sagt, at de skulle præsentere sig som ‘venner af Benny Holm’. Så ville Christian Damm tro, at de kom med oplysninger vedrørende modstandsbevægelsen.
Anton Gföller holdt vagt i opgangen, mens Petergruppens leder Otto Schwerdt og SS-kammeraterne Ludvig Huf, Louis Nebel og den dansktalende Kurt Carstensen ringede på og trængte ind i lejligheden.
Det var meningen, at Carstensen skulle føre ordet, men han kunne ikke få fremstammet ordene, og Louis Nebel rettede sin lyddæmpede pistol mod beboeren. Christian Hansen Damm satte sig kraftigt til modværge og greb fat om pistolen, men Nebel fik affyret tre skud, der ramte Damm. Herefter trak Louis Nebel sin tjenestepistol og affyret skuddet mod tindingen.
Det hele skete i overværelse af Christian Damms hustru og 11-årige datter, der måtte holdes tilbage af de øvrige medlemmer af terrorgruppen.

SS tog ved lære
Der var i SS-ledelsen stor vrede over det mislykkede og rodet udførte attentat. Ifølge Henning Larsens bog var det erfaringen herfra, der bevirkede, at Petergruppen omhyggeligt planlagde drabet på Kaj Munk på den nåde, at Munk skulle fjernes fra familien, inden han blev skudt.

Sydslesvig-aktivist
Forfatteren forsøger i kapitlet om terroraktionen på baggrund af indicierne at forklare, hvorfor Damm havde fået en så høj placering på de tyske lister, at han blev udpeget som det første offer for clearingdrab.
Damm, der på billedet er i spejderuniform, var sønderjyde,  stærkt konservativ og national. Han arbejdede ikke mindst stærkt for at få Sydslesvig tilbage til Danmark. I Det konservative Folkeparti stod han John Christmas Møller nær og tog afstand fra de fascistisk inspirerede dele af partiet. Han var aktiv i modstandsarbejde fra et meget tidligt tidspunkt.

Brod mod hjemmetyskerne
En sandsynlig grund til, at Christian Damm kom i søgelyset, er, at han 1. september 1943 – altså i de ophedede dage umiddelbart efter regeringens afgang 29. august – udgav romanen Slægten på Egegaard, som polemiserede kraftigt mod de nazificerede hjemmetyskere, deres iver for krigstjeneste for Tyskland og en nepotisme, der bevirkede, at mange sønner af hjemmetyskernes ledere slap for fronttjeneste.
Også i andre sammenhænge var Damm kendt for en hård, aktivistisk holdning over for de tyske nordslesvigere, og den lokale leder af Sicherheitsdienst (SD) i Aabenraa Georg Köhnert kan ifølge Henning N. Larsen være manden, der har fået bragt Christian Hansen Damm på terrorlisten. (Foto fra bogen)

Kommentarer
9 kommentarer til “Petergruppens første offer”
 1. Christine Nørgaard Feilberg siger:

  Hej

  Jeg er Barnebarn af Christian Hansen Damm.

  Jeg har noget mere til historien, hvis du er interesseret.

  Venlig hilsen

  Christine

  • Birger Danielsen siger:

   Hej Christine.

   Tak for din besked her. Jeg hører gerne på nbdanielsen@mail.tele.dk

   Venlig hilsen
   Niels-Birger

  • Mona-Lena Beckman siger:

   Vet du var Christian var född? Eler om han hade släktingar i Sverige? Funderar på om han kan ha varit släkt med min farfar…
   Med vänlig hälsning,
   Mona-Lena Beckman

   • Christine Nørgaard Feilberg siger:

    Hej
    Christian er født i Egernsund i Sønderjylland.
    Jeg ved ikke om vi har slægtninge i Sverige, men vi har i Norge tror jeg.

    • Bjarne Møller siger:

     Hej igen. Jeg ved, at min fædrene del af familien tit spøgefuldt havde talt om familien fra Sverige…dem fra den svenske lavadel…Een af dem har nemlig været karl på et svensk gods. Jeg vil prøve at finde ud af lidt nærmere.

  • Bjarne Skjold Møller siger:

   Hej. Læste indlægget. Fandt det interessant, idet min farmor, Karoline Therese Møller, født Damm, var lillesøster til Christian. Hun var iøvrigt hentet til Skive Folkeblad som korrekturlæser af sin storebror. Meget flot præstation, idet min farmor kun havde gået i tysk skole, hvorfor hendes dansk på det tidspunkt ikke var så godt.
   Farmor kom en dag i skole og opnåede, at få en lussing af sin lærer, idet hun formastede sig til at tale dansk, som var blevet forbudt natten over. Den stakkels pige fik også en lussing, da hun en dag kom hjem fra skole medbringende enflidspræmie vistnok bærende von Bismarchs navn. Det klarede hendes far ikke og smækkede hende en på kinden, mens havde sagde, at huni kke skulle komme hjem med sådan noget tysk noget. Familien ret så dansksindet.

   • Birger Danielsen siger:

    Tak for din kommentar. Din families fortid er en tankevækkende grænselandshistorie, som det har været interessant for mig at lære at kende.

   • Christine Nørgaard Feilberg siger:

    Meget rørende at høre om min mors faster ❤️

 2. Johannes Bollmann siger:

  Man bliver jo nysgerrig for at høre, hvad de nye oplysninger har brag.

Skriv en kommentar