Velkommen til Birgers modstandsblog

Jeg er i samarbejde med Politikens Forlag begyndt at arbejde på et værk om modstandsbevægelsen i to bind med arbejdstitlen Modstand. Første bind skal efter planen udkomme i efteråret 2015, andet bind i efteråret 2016.

I den anledning har vi åbnet ‘Birgers Modstandsblog’ med modstandsbevægelsen som emne. Hvis du nu vil sige, at alt om modstandsbevægelsen må være endevendt, er mit svar, at det aldrig tidligere har været forsøgt at skrive den danske modstandsbevægelses samlede historie i én bog.

De grundlæggende værker, der eksisterer i dag, handler enten om enkeltemner (jernbanesabotage, Øresundsruter, de militære værns rolle, stikkerlikvideringer) eller organisationer (Dansk Samling, Holger Danske, Bopa, SOE). Eller også er de biografier af de centrale aktører som Frode Jakobsen, Børge Houmann eller Mogens Fog. Derudover er der samleværker, kildeudgivelser og en enorm underskov af erindringsudgivelser om de fem skelsættende år eller skønlitteratur med samme udgangspunkt.

Det bliver ikke mindst min opgave at tage alle de mest kontroversielle emner op endnu engang: Vilhelms Buhls radiotale i 1942, den skæve våbenfordeling, stikkerlikvideringerne, samarbejdspolitikernes indflydelse på modstandsbevægelsen, holdningen til kommunisterne.

Antallet af danskere, der er seriøst interesserede i besættelsestiden er meget stor. Derfor vil jeg lægge kommentarer eller dele oplevelser på denne blog ca. en gang om ugen. Mit håb er bl.a., at du og andre vil tage det som afsæt til at udtrykke synspunkter, rundkaste spørgsmål eller meddele egen viden om forhold, der har med modstandsbevægelsen at gøre. Bloggen blive holdt åben, lige indtil de to bind er udkommet.

Med venlig hilsen

Niels-Birger Danielsen

 

Kommentarer
17 kommentarer til “Velkommen til Birgers modstandsblog”
 1. Troels Laurell siger:

  Hej Birger!

  Stort tillykke med den nye side. Sikke nogle projekter du kaster dig ud i; imponerende …
  Håber vi snart høres ved.

  KH
  Troels

  • Birger Danielsen siger:

   Hej Troels.
   Tak for din hilsen – jeg kan ikke få nok af den slags rygstød, som din mail er udtryk for! Ja, lad os snakkes ved, når jeg er tilbage fra ferie.
   Kh Birger

 2. Svend Thaning siger:

  Hej Birger

  Tillykke med din blok og dette initiativ. Spændende projekt – og lidt af en opgave at skulle udvælge fra et så bredt emne. Men det er der behov for, fordi mig bekendt ikke findes et samlet værk om dette emne herhjemme. Findes der noget i udlandet?

  Best
  svend

  • Birger Danielsen siger:

   De internationale klassikere er den franske historiker Henri Michels bog om den franske modstandsbevægelse fra 1958 og bogen om den europæiske modstandsbevægelse “The shadow war: European resistance 1939-1945” fra 1972. En ofte citeret artikel er Ole Kristian Grimnes: ‘The Beginning of the Resistance Movement’ i Henrik S. Nissen (red.): “Scandinavia during the Second World War”. Oslo and Minneapolis, 1983, s. 182-220.
   Den produktive danske besættelsestidshistoriker Jørgen Hæstrup har skrevet “Den 4. våbenart. Hovedtræk af de europæiske modstandsbevægelsers historie 1939-1945” (1976).

  • Birger Danielsen siger:

   …og tak for dine positive bemærkninger og gode ønsker.

 3. Laura Villumsen siger:

  Hej Niels,

  Mit navn er Laura, og jeg kommer fra Mølholm skole i Vejle. Jeg har læst noget af din bog Modstand, men jeg har lige pt ikke fået de svar jeg skal bruge, ellers er det en super spændende bog. Jeg vil høre, om jeg måtte kontakte dig for de svar jeg mangler? Kan være på mail og på telefon.

  Mvh Laura og Simone

  • Birger Danielsen siger:

   Hej Laura og Simone.

   Tak for jeres henvendelse – og for de pæne ord om bogen. Jeg svarer i privat mail.

   Mvh
   Niels-Birger

   • Laura Villumsen siger:

    Hej Niels,

    Mit navn er Laura, og jeg kommer fra Mølholm skole i Vejle. Jeg har læst noget af din bog Modstand, men jeg har lige pt ikke fået de svar jeg skal bruge, ellers er det en super spændende bog. Jeg vil høre, om jeg måtte kontakte dig for de svar jeg mangler? Kan være på mail og på telefon.

    Mvh Laura og Simone

 4. Laura Villumsen siger:

  Hej,
  Mange tak for svar. Kan du se vores mail?

  mvh

 5. Per Kofoed siger:

  Hej!
  Modstand 1933-1942. Fantastisk bog. Noget af det bedste besættelseslitteratur som jeg har læst!
  Men! Hvor bliver bind 2 af?????

  mvh
  per kofoed

  • Birger Danielsen siger:

   Hej Per!

   Tusind tak for ordene. Jeg er virkelig glad for, at du har oplevet bogen på den måde. Bind 2 var planlagt til at udkomme her i den kommende måned, men jeg måtte i august desværre indstille arbejdet, fordi pengene slap op. Det er noget, vi p.t. arbejder på at løse.
   Det er med andre ord usikkert, hvornår bind 2 kan udkomme. I bedste fald sker det ud på efteråret.

   Med venlig hilsen
   Birger

 6. Carl Åge Okkels siger:

  Hej Niels-Birger,
  Kan du på nuværende tidspunkt sige noget om hvornår bind 2 og 3 udkommer?
  Venlig hilsen
  Carl Åge Okkels

 7. Birger Danielsen siger:

  Hej Carl Åge.
  Tak fordi du spørger. Jeg arbejder i disse uger på højtryk med at skaffe midler til den videre udgivelse, og jeg satser på, at bind 2 kan være ude i februar 2018, bind 3 i februar 2019 og bind 4 i løbet af 2020. To tredjedele af bind 2 er skrevet.
  Venlig hilsen
  Niels-Birger

  • I “http://nielsbirgerdanielsen.dk/her-begyndte-modstandskampen/” omtales mindetavlen på Roskilde Kaserne – hvor er den nu?
   Gik forbi Kasernen fra Fælledvej til Katedralskolen (næsten) dagligt i årene 1951-54 – men dengang var det ikke mindetavler, der interesserede – og nu er den pist væk. Ved nogen hvor den nu befinder sig?
   Er Chr. X´s fine navnetræk også borte?
   Har faktisk ikke været i Roskilde siden 1954 og nu er det ved at føles lidt langt at køre for at se “så lidt”, då derfor denne henvendelse..

   Ib Damgaard Petersen oplyser i “Faldne i Danmarks Frihedskamp”, 1990, at der er opsat en mindeplade for Ebbe Rørdam på “Roskilde Vestre Kaserne”. Er det noget, du kender noget til?

   Mange venlige hilsener
   Frans Løvschall.
   Vesterhavnen 78, st. t. v. 5800 NYBORG.
   Tlf. 2326-4354.

   • Birger Danielsen siger:

    Den gamle Roskilde Kaserne, hvor hærens IV Regiment havde til huse, ligger på Helligkorsvej 5, hvor Klub Kildegården og Roskilde Ungdomscenter er i dag. Pladen sidder ud mod gaden og blev vist sat op i 1980’erne. Jeg kender ikke umiddelbart noget til ‘Roskilde Vestre Kaserne’ eller Ebbe Rørdam.

 8. Knud Eriksen siger:

  Kære Niels-Birger

  Har med stor fornøjelse læst din serie om modstandskampen.
  Jeg venter spændt på sidste bind 1944-1945.
  Kan der siges noget om hvornår det udkommer ?
  med venlig hilsen
  Knud Eriksen

  • Birger Danielsen siger:

   Kære Knud.
   Det glæder mig virkelig meget, at du har haft noget ud af bøgerne. Tak fordi, du gjorde dig ulejlighed med at skrive det. Vi satser på at udgive bind 4 i februar 2021.
   Venlig hilsen
   Niels-Birger

Skriv en kommentar